Mikä on luentoesitys?

Pilvi Porkola / 27.3.2017

TOTEM-teatterin Lentämisen alkeet – esitys lentämisen arvoituksesta ja supersankaruudesta on luentoesitys – mutta mitä luentoesitys tarkoittaa?

Nykyesityksille on tyypillistä lainata erilaisia kulttuurisia ja jokapäiväisiä toimintamalleja, ja käyttää niitä esityksen rakenteena. Olen ollut katsojana mm. retriittiesityksessä, joka kesti puoli vuorokautta ja jossa puhuminen oli kiellettyä, installaatiomuotoisessa esityksessä, jossa saattoi kuljeskella ympäri tilaa ja tv- showta mukailevassa esityksessä, jossa oli juontaja ja haastateltavia vieraita. Itse olen ollut mukana tekemässä mm. bussiesitystä (vrt. kiertoajelu), taidenäyttelyn muotoista esitystä ja juhla-esityksiä.

Luentoesityksen voi ajatella sijoittuvan muotonsa puolelta tähän jatkumoon.
Yleensä luennointi perustuu vakuuttamiselle ja asiantuntemukselle. Luennoitsijat ovat pukeutuneet siististi, ääntävät selkeästi ja puhuvat asiallisesti. Lentämisen alkeissakin kaksi luennoitsijaa jakavat asiantuntemustaan lentämisestä, tosin luennoinnin lisäksi he käyttävät esityksellisiä keinoja; havainnollistavat lentoharjoitteita kehollisesti sekä käyttävät erilaisia apuvälineitä kuten hiustenkuivaajia, muovipusseja ja ilmapalloja. Asiallisiakin he toki ovat, tai no, niin asiallisia kuin supersankariasuissa nyt voi olla.

Luentoesitys on siis luento, joka käyttää esityksellisiä taiteen tekemisen keinoja; tilaa, kehollisuutta, tarpeistoa, rooleja, dramaturgiaa jne. Tai sen voi ajatella olevan esitys, joka hyödyntää luennoinnin keinoja; tapoja puhua ja olla vakuuttava, eleitä, äänenpainoja, luentotilanteeseen liittyviä dramaturgisia ja tilallisia ratkaisuja.

Ohjaajana minua kiinnosti erityisesti luentoesityksen tuominen kouluympäristöön. Varsinainen opetus kouluympäristössä on tietysti paljon muutakin kuin perinteistä luennointia, mutta luento on muotona koululaisillekin tuttua. Lentämisen ja supersankaruus – teemojen ohella Lentämisen alkeet –esityksen voi ajatella ehdottavan myös erilaisia esityksellisiä tapoja luennoida.

PILVI PORKOLA

Kuukauden bloggaajan esittely (by: Tiina Piispa)

Esitystaiteilija, tutkija ja kirjoittaja Pilvi Porkola toimii tällä hetkellä tutkijana Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa Miten tehdä asioita esityksellä? -hankkeessa. Pilvi ohjasi ja käsikirjoitti TOTEM-teatterille tammikuussa 2017 valmistuneen alakoululaisille suunnatun Lentämisen alkeet – luentoesityksen, joka on myös osa hänen tutkimustaan. Esitys on teatterin ohjelmistossa marraskuun 2017 loppuun saakka. Pilvi seuraa aktiivisesti tutkimukseensa liittyen Lentämisen alkeiden esityksiä kouluissa ja havainnoi yleisöä tarkasti: ”Kun katsoo lasten eläytymistä teatterin äärellä tajuaa miten merkityksellistä ja tärkeää lastenteatterin tekeminen on.”. TOTEMin erityisenä vahvuutena hän pitää persoonallisia ja karismaattisia esiintyjiä, jotka ovat avoimia uusille haasteille ja heillä on halu oppia uutta ja kehittää omaa osaamistaan.