Ohjelmisto 2020

TOTEM-teatteri kiertää vuonna 2020 tilauksesta alakoululaisille suunnatulla eettistä tavarasuhdetta herättelevällä esityksellä:

IHANA SININEN – esitys ihmisten ja esineiden suhteesta

Toiset meistä haaveilevat yksinkertaisuudesta ja tyhjästä tilasta, toiset taas rakastavat tavaraa ja haluavat säilyttää kaiken. Jotkut unelmoivat uudesta autosta tai omasta maailmanpyörästä, toiset taas täydellisen sinisestä sävystä. Voisiko unelmien kohde löytyä jostain, jota meillä jo on?

Alakoululaisille suunnatussa esityksessä pohditaan ihmisten kaipuuta saavuttamattomaan, johonkin, jota meillä ei ole. Samaan aikaan maailma on täynnä erilaisia tavaroita ja suhteemme esineisiin ympärillämme on monimutkainen. Esineet ovat hyödyllisiä ja tarvitsemme niitä. Toisaalta tavaroita on jo niin paljon, että pidämme niitä itsestään selvänä ja hädin tuskin enää näemme mitä ympärillämme on.

Ihana sininen -esityksen lähtökohtana on ollut ajatus TOTEM-teatterin vanhojen esitysmateriaalien kierrätyksestä ja uusiokäytöstä. Esitystä tehtäessä on mietitty miten jo kertaalleen käytettyä rekvisiittaa ja aiemmissa esityksissä olleita tavaroita ja ideoita voisi käyttää uudelleen, yhdistellä eri tavoin ja katsoa jostain uudesta näkökulmasta. Esitys hyödyntää esineteatterin menetelmiä, nukketeatterin muotoa, jossa nuken sijasta elollistetaan esine. Esineet eivät ole vain esityksen rekvisiittaa vaan kanssatoimijoita esiintyjien kanssa.

”… asioiden pohtiminen, pelkistäminen, assosiaatioiden pakottomuus ja arkisten havaintojen taianomaisuus antavat Ihanaan siniseen sielun. […] esitys antaa tilaa sille maagiselle hetkelle, jossa luomme suhteen esineisiin uudella tavalla.”

— Maria Säkö/Helsingin sanomat 25.1.2020
Kuva: Pate Pesonius

”Esitys on mainiosti rytmitetty. […] Esiintyjien voima näkyi, kun lapset alkoivat hiljentää kavereitaan – nyt ei hälistä, nyt seurataan! […] Ihana sininen on kevyt, lentävä ja vaikka ruusukkeeksi rintaan muuntuva muovipussi.”

— Sara Nyberg/ Teatteri & tanssi + sirkus 1/2020

Esityksen käsikirjoittanut ja ohjannut Pilvi Porkola on helsinkiläinen performanssitaiteilija ja kokeellisen esitystaiteen edelläkävijä.

Esitykseen liittyy myös yleisötyötä, jossa tarjotaan välineitä tulkita nykyteatteria oppilaiden kanssa. Joka esityksen päätteeksi pidetään yleisökeskustelu ja kaikki esityksen tilanneet koulut saavat tehtävämateriaalit. Lisäksi on mahdollisuus Esineellistä-työpajoihin. Esityksen, työpajan ja tehtävien muodostama kokonaisuus virittää uteliaisuutta nykyteatteria kohtaan, kehittää ja tukee omaa ajattelua ja kannustaa kohti aktiivisempaa toimijuutta suhteessa taiteeseen.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Pilvi Porkola
Tila-, valo- ja pukusuunnittelu: Milla Martikainen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Markus Heino
Graafikko: Tomi Suovankoski
Traileri: Ida Järvinen
Valokuvat: Pate Pesonius
Ompelu: Anne Kotola
Esiintyjät: Pasi Lappalainen ja Päivi Rissanen
Yleisötyö: Camilla Anderzén
Tuotanto: TOTEM-teatteri / Tiina Piispa

Ihana sininen on kiertue-esitys, jonka voi tilata kouluun, tapahtumaan tai festivaalille.
  • Suunnattu alakouluikäisille.
  • Kesto 45 min + n. 10 min mittainen loppukeskustelu.
  • Ensi-ilta on 15.1.2020 Espoossa, esitys on ohjelmistossa näytäntövuoden 2020.
  • Tilaksi käy liikuntasali tai vastaava, lattiatilaa tarvitaan noin 6x6m, loppuosa on katsomoa. Lisäksi tarvitaan voimavirtaa (16/32A). TOTEM-teatteri vastaa kaikesta esityksen vaatimasta tekniikasta.
  • Suosituskatsojamäärä on max. 200, suuremmista yleisöistä voimme neuvotella tilaajakohtaisesti.

Tiedustelut ja varaukset: tuottaja@totemteatteri.com / puh. 050-547 0047